Kézi gravírozás

Először is tisztázni kell, hogy a gépi gravírozás a lézer gravírozást jelenti, számítógépesgep1 programmal tervezik meg a kívánt mintát, és egy gép csinálja a folyamatot.

A kézi gravírozás pedig – amit mi is alkalmazunk – egy olyan mikromotoros géppel történő gravírozást jelent, aminek az összekötő szárán egy ceruzához hasonló végződés van, azzal gravírozunk, tulajdonképpen kézzel, mintha rajzolnánk.
Ebbe a végződésben tudjuk cserélni a különböző finomságú csiszolófejeket, melyeket max. 36 000-es fordulatszámon tudunk forgatni a kívánt hatás elérése érdekében.

A gravírozás lényegében az üveg “felcsiszolását” jelenti valamilyen finomságú csiszolófejjel. A gravírozott felület elnyeli a fényt, fehérré válik, így téve láthatóvá a mintát. Különböző csiszolófejekkel lehet prepolírozni a fehér, csiszolt felületet, és így válik rajzunk árnyékolttá, gyakorlatilag vissza sötétíti a felületet. Ahol csak kicsit polírozzuk vissza a fehér felületet, kicsit halad át a fény, és szürkének látjuk. Ha teljesen fényesre vissza polírozzuk, ott feketének fog tűnni az üveg, teljesen átengedi a fényt.

Gravírozhatunk szárazon és vizesen. Utóbbit főleg gyémántcsiszolásnál, nagyobb felületeknél használjuk, illetve 3D technikánál, amikor mélységet marunk ki az üvegből. A víz leköti a port, keni a csiszolófejet, biztosítja a tiszta vágást, és hűti az üveget.gep2